starter packed in , no click - nothing, just NOTHING

User avatar

Topic Author
jayvanman
Registered user
Posts: 3230
Joined: Tue Aug 19, 2008 10:21 am
Location: Bristol

starter packed in , no click - nothing, just NOTHING

Post by jayvanman » Wed Nov 16, 2011 6:12 pm

as per description, is this starter just knackered, battery earth seems to be fine, tried bridging the terminals on the starter it's self but they just sparked no clonk or anything,

I was wondering if anybody could help before i go buy a new one

J
he who sins grins

User avatar

jellibus
Registered user
Posts: 622
Joined: Fri Feb 20, 2004 6:48 am
Location: Leeds.West Yorks

Re: starter packed in , no click - nothing, just NOTHING

Post by jellibus » Wed Nov 16, 2011 8:16 pm

Put it in 2nd gear and rock the bus forward & backwards a bit. Sometimes they stick 'on'
Have you checked the switch wire to make sure it's 'live' when you turn the ignition swith to'start'
If it aint broke - take it apart and make sure it is :-)

User avatar

Topic Author
jayvanman
Registered user
Posts: 3230
Joined: Tue Aug 19, 2008 10:21 am
Location: Bristol

Re: starter packed in , no click - nothing, just NOTHING

Post by jayvanman » Thu Nov 17, 2011 9:05 am

Hi Jellibus

switch wire - the push on wire to the starter ?

I'll try rocking it later, I have tried rocking it but can't remeber if it was 2nd or not

Jason
he who sins grins


tboarder
SSVC Member
SSVC Member
Posts: 10
Joined: Fri Aug 26, 2005 11:02 am

Re: starter packed in , no click - nothing, just NOTHING

Post by tboarder » Thu Nov 17, 2011 11:28 am

Had "stuck" starter myself but thought got click with that one. More recently the fusebox dropped and was shorting but then had no click and no red/green or headlights.

Tim

User avatar

orb
Registered user
Posts: 2474
Joined: Wed Jan 14, 2004 6:00 pm
Location: Kingston upon Thames

Re: starter packed in , no click - nothing, just NOTHING

Post by orb » Thu Nov 17, 2011 11:54 am

Also check the earth strap on the gearbox, they have a habit of breaking and producing the same results

Orb
Image

My Bus - http://www.youtube.com/watch?v=K7deu8L0ra4
PB 15.126 @ 83.26 mph EBI 2015


The splitster
Registered user
Posts: 447
Joined: Mon Mar 02, 2009 10:15 pm

Re: starter packed in , no click - nothing, just NOTHING

Post by The splitster » Thu Nov 17, 2011 1:45 pm

Hit the solenoid with a hammer (lightly)
Image

User avatar

Topic Author
jayvanman
Registered user
Posts: 3230
Joined: Tue Aug 19, 2008 10:21 am
Location: Bristol

Re: starter packed in , no click - nothing, just NOTHING

Post by jayvanman » Fri Nov 18, 2011 12:44 am

cleaned the 2 fuse ends on the right hand side of fuse box, tried rocking it in 2nd gear, gearbox strap ok

nothing

the soliniod ( the part on the side of the motor with the terminal and the two bolts for the connections has a bit of play in it, 5mm or so ?

Jason
he who sins grins

User avatar

mrico1964
SSVC Member
SSVC Member
Posts: 717
Joined: Thu Apr 01, 2004 9:21 pm
Location: hull the new venice

Re: starter packed in , no click - nothing, just NOTHING

Post by mrico1964 » Fri Nov 18, 2011 7:35 pm

are the red and green lights diming when you turn the key? ,try a known good battery, give all conections a good clean, get metal on metal on everything

mark
ill get the pencils, lets draw ourselves a new world

Image

User avatar

jellibus
Registered user
Posts: 622
Joined: Fri Feb 20, 2004 6:48 am
Location: Leeds.West Yorks

Re: starter packed in , no click - nothing, just NOTHING

Post by jellibus » Tue Nov 22, 2011 5:25 pm

Hello again.
Turn on the headlights and turn the key as if to start the bus. Do the headlights dim drastically? If they do there is likely a starter problem - if not, there is no powere going through to the starter.

The 'switch' wire I spoke about earlier is the one form the ignition switch back to the starter. The above will test this out for you though.

You could also take the starter off and wire it straight to the battery.
Steve
If it aint broke - take it apart and make sure it is :-)

User avatar

Topic Author
jayvanman
Registered user
Posts: 3230
Joined: Tue Aug 19, 2008 10:21 am
Location: Bristol

Re: starter packed in , no click - nothing, just NOTHING

Post by jayvanman » Tue Nov 22, 2011 6:45 pm

Thanks Jellybus,

I just tried starting it with the lights on and they didn't dim so I am hoping that it's an electrical problem and not a new starter.

I'll get the electrical tester on it and try and find out which bit is knackered.

Thanks for your help

Jason
he who sins grins

User avatar

jellibus
Registered user
Posts: 622
Joined: Fri Feb 20, 2004 6:48 am
Location: Leeds.West Yorks

Re: starter packed in , no click - nothing, just NOTHING

Post by jellibus » Tue Nov 22, 2011 8:17 pm

Have you checked the wires onto the ignition switch?
If the oil and battery warning lights come on when you turn the key? the sswitch/starter wire may have come off, or broken.
Keep at it :wink:
If it aint broke - take it apart and make sure it is :-)

User avatar

Topic Author
jayvanman
Registered user
Posts: 3230
Joined: Tue Aug 19, 2008 10:21 am
Location: Bristol

Re: starter packed in , no click - nothing, just NOTHING

Post by jayvanman » Thu Dec 08, 2011 1:05 am

Ok after much fun and games I managed to get the light switch out and clean the terminals and the the ignition, I checked it with the elec meter and get 11.8v from the wire marked as 50 - the switch wire.

this one runs all the way to the starter, so job for tomorrow is see if I am getting the same volts starter end, I really hope not, just because it's a whole lot easier to run a wire than it is to buy and replace a starter, not to mention cheaper.

I am fairly hopeful it is as the switch wire at the ignition end is wrapped in electrical tape so I am hoping there is some bodge in there that needs fixing.

I'll let you all know soon.

Jason
he who sins grins

User avatar

Topic Author
jayvanman
Registered user
Posts: 3230
Joined: Tue Aug 19, 2008 10:21 am
Location: Bristol

Re: starter packed in , no click - nothing, just NOTHING

Post by jayvanman » Thu Dec 08, 2011 5:49 pm

tonight I have been under the van trying to sort this out, at 1st I had no body to help so ran a wire about the same thickness from the battery straight to the starter, nothing.

Still in the vain hope that it might not be the starter knackered i found the earth strap, at one end it is torn in half. so presumably not getting enough current through ?

something that has just occurred to me, before this happened the starter was acting funny, I thought I might have taken off some teeth on the fly wheel as it would turn for a few rev about 4, normally enough to get b going but then it would make a whirling noise like it was spinning but there were no teeth for it to engage with on the fly wheel.

In my heart of hearts I don't think I had taken any teeth off but does this sound like a symptom of a starter motor about to pack up ?

Jason
he who sins grins

User avatar

jellibus
Registered user
Posts: 622
Joined: Fri Feb 20, 2004 6:48 am
Location: Leeds.West Yorks

Re: starter packed in , no click - nothing, just NOTHING

Post by jellibus » Sun Dec 18, 2011 4:15 pm

Think you need a new starter. :?
The starter has two internal actions,one is the spinning and one is throwing the spin out to engage with the flywheel. Whirring mean its not throwing out to engage. Mine does the same.
If it aint broke - take it apart and make sure it is :-)

User avatar

Topic Author
jayvanman
Registered user
Posts: 3230
Joined: Tue Aug 19, 2008 10:21 am
Location: Bristol

Re: starter packed in , no click - nothing, just NOTHING

Post by jayvanman » Sun Dec 18, 2011 8:10 pm

It was doing both, the engine was turning over but then it would stop and I'd just get the whirling before the engine da a chance of starting up.

I have got another starter on its way so hopefully that should sort it.

Thanks for the useful tips and advice.

Jason
he who sins grins

Post Reply