Red light only at idle

Post Reply

Topic Author
busface
SSVC Member
SSVC Member
Posts: 132
Joined: Tue Mar 20, 2012 12:29 pm
Location: Marche, Italy

Red light only at idle

Post by busface » Sun Nov 11, 2018 11:36 am

Engine 1500 sp running sweet.

Idles 850~950rpm

Rebuilt non Bosch dynamo... German rebuild though

Once engine has warmed up and settled down red light comes on. Once I tickle the throttle it goes and same when driving but once revs are down on again.

Only other thing is during my mot the tester made me rev the engine to get the headlights through the brightness test..

My question is is it the battery regulator or the tesco value dynamo that's at fault?

Thanks Philip
WANTED rear Valance and engine lid in OG L87 Pearl White

viewtopic.php?f=5&t=106925

User avatar

richandsue
SSVC Member
SSVC Member
Posts: 453
Joined: Tue Mar 31, 2009 8:52 pm
Location: Nottingham

Re: Red light only at idle

Post by richandsue » Sun Nov 11, 2018 1:29 pm

I would put a tester across the battery and see what is going in at idle and when reved, 12.7 and up to maybe 14v . if that's ok maybe suspect faulty battery. my red light will come on sometimes when at idle. very slow tickover which I like.

User avatar

vwJim
SSVC Committee Member
SSVC Committee Member
Posts: 19809
Joined: Thu Apr 24, 2003 6:05 pm
Location: under a bus in Hampshire...
Contact:

Re: Red light only at idle

Post by vwJim » Sun Nov 11, 2018 8:02 pm

First off, double check its not the oil pressure light incorrectly wired up.
Supplying quality in house designed items plus parts from SyncLink, Kennedy Clutches, & CB Performance. Also fitting service including modifications & mechanical upgrades.


PeterJ
SSVC Member
SSVC Member
Posts: 65
Joined: Wed Feb 16, 2011 9:01 pm

Re: Red light only at idle

Post by PeterJ » Mon Nov 12, 2018 12:03 pm

I had exactly the same problem several years ago when I replaced a Bosch dynamo with one of the cheaper repro ones. It was basically OK but from the very start, at idle the red light came on. Like yours, once the throttle was on a little bit it went out. Also tried a different regulator – no difference. The replacement dynamo only lasted a couple of years but I replaced it with a (more expensive) recon Bosch unit. This not only looked better quality (subjective, I know) but as for the original unit, the red light at idle was banished. No problems at all since then.

User avatar

Stevep
SSVC Member
SSVC Member
Posts: 310
Joined: Tue Apr 22, 2014 3:04 pm

Re: Red light only at idle

Post by Stevep » Mon Nov 12, 2018 12:42 pm

It is normal for the red light to come on at idle revs that is why alternators were invented!!


Sent from my iPhone using Tapatalk

User avatar

vwJim
SSVC Committee Member
SSVC Committee Member
Posts: 19809
Joined: Thu Apr 24, 2003 6:05 pm
Location: under a bus in Hampshire...
Contact:

Re: Red light only at idle

Post by vwJim » Mon Nov 12, 2018 10:15 pm

Stevep wrote:
Mon Nov 12, 2018 12:42 pm
It is normal for the red light to come on at idle revs that is why alternators were invented!!


Sent from my iPhone using Tapatalk
Only when there's something wrong.
Supplying quality in house designed items plus parts from SyncLink, Kennedy Clutches, & CB Performance. Also fitting service including modifications & mechanical upgrades.

User avatar

Stevep
SSVC Member
SSVC Member
Posts: 310
Joined: Tue Apr 22, 2014 3:04 pm

Re: Red light only at idle

Post by Stevep » Mon Nov 12, 2018 10:28 pm

When I say the light comes on a flicker is more accurate.


Sent from my iPhone using Tapatalk


Topic Author
busface
SSVC Member
SSVC Member
Posts: 132
Joined: Tue Mar 20, 2012 12:29 pm
Location: Marche, Italy

Re: Red light only at idle

Post by busface » Tue Nov 13, 2018 11:21 am

Thank you for all the advice.

I have just bought a new battery as it appears the old one is in bad shape...I should have checked it straight off but it was relatively new. I guess months standing idle plus all my other adventures ( burning out my last dynamo :roll: ) have taken thier toll.

As for the wiring everything is in order there as i have been going through it sorting problems with starter motor, oil pressure sensor, temp gauge etc

Thank for the help, again!
Philip
WANTED rear Valance and engine lid in OG L87 Pearl White

viewtopic.php?f=5&t=106925

Post Reply