Speedo/Odometer Not Working - MOT Due

User avatar
Gunnsie
SSVC Member
SSVC Member
Posts: 232
Joined: Mon Feb 09, 2015 1:04 pm
Location: Rainham, Kent

Speedo/Odometer Not Working - MOT Due

Post by Gunnsie »

Hi All,

My Speedo and Odometer stopped working a little while back... I've just noticed the Kilometers noted for the MOT last year is the same as what it reads now (I haven't done loads of kilometers this year, possibly 200KMs)... The MOT is due in June... would this be an MOT failure?

Would anyone know what the problem could possibly be and is it easy to fix?

Cheers

Chris
Doris - 1972 Brazillian 15 Window Kombi
type21f
SSVC Member
SSVC Member
Posts: 15640
Joined: Tue May 29, 2007 12:55 pm
Location: West Yorkshire

Re: Speedo/Odometer Not Working - MOT Due

Post by type21f »

Does the Speedometer indicate Speed?
MOT manual says...
6.7 Speedometer
Information
This inspection applies to all vehicles first used on or after 01 October 1937.

If the dial glass is cracked, it is not a Reason for Rejection, providing:
there is no possibility of misreading the speedometer or
there is no possibility fouling of the indicator needle or
the cracked glass does not create a safety hazard.

A Tachograph is an acceptable alternative to a speedometer providing it satisfies the requirements of this inspection.
Method of Inspection
1. Check that a speedometer is fitted.

2. Check the condition of the speedometer.

3. Check that the speedometer can be illuminated.
Reason for Rejection
1. Speedometer not fitted.

2. Speedometer incomplete, clearly inoperative or the dial glass broken or missing.

3. The speedometer cannot be illuminated.
1965 Type21f
Westfalia Hamburg Type155i 003 viewtopic.php?f=8&t=64012
1965 Devon Caravette, L360 L289 Hammock, Tent, M W Pop
Image
Peebles 1964 Devon Caravette Gentlux Pop
User avatar
Gunnsie
SSVC Member
SSVC Member
Posts: 232
Joined: Mon Feb 09, 2015 1:04 pm
Location: Rainham, Kent

Re: Speedo/Odometer Not Working - MOT Due

Post by Gunnsie »

Cheers.

No the speedo doesn't show the speed (I've had to rely on an iPhone App to make sure I didn't go through any cameras at speed).
The glass is in perfect condition.
The Tach is easily readable.
It still illuminates at night.

I think it must just be a case of something has become disconnected somewhere.

Chris
Doris - 1972 Brazillian 15 Window Kombi
Bally
Registered user
Posts: 777
Joined: Thu Mar 09, 2006 3:55 pm
Location: Melburg

Re: Speedo/Odometer Not Working - MOT Due

Post by Bally »

IT could be the cables not working: either snapped or popped out of the drive end. Check the dust cap on one front wheel (cannot remember which) it'll have a square hole in it which should have a speedo cable poking through held in place by a circlip of split pin. If there is nothing holding it in poke it back through and secure it. If it is still there it could be a nomen cable. Good luck. Dave


Sent from my iPhone using Tapatalk
59 Split Panel Deluxe
63 rhd Squareback project
User avatar
Gunnsie
SSVC Member
SSVC Member
Posts: 232
Joined: Mon Feb 09, 2015 1:04 pm
Location: Rainham, Kent

Re: Speedo/Odometer Not Working - MOT Due

Post by Gunnsie »

Cheers Dave... I'll try and get her up in the air over the weekend and see if there is anything obvious lurking.
Doris - 1972 Brazillian 15 Window Kombi
Bally
Registered user
Posts: 777
Joined: Thu Mar 09, 2006 3:55 pm
Location: Melburg

Re: Speedo/Odometer Not Working - MOT Due

Post by Bally »

First stop is take the hubcap off and check the end of the cable is located properly. You can do that with the wheels on the ground


Sent from my iPhone using Tapatalk
59 Split Panel Deluxe
63 rhd Squareback project
User avatar
Gunnsie
SSVC Member
SSVC Member
Posts: 232
Joined: Mon Feb 09, 2015 1:04 pm
Location: Rainham, Kent

Re: Speedo/Odometer Not Working - MOT Due

Post by Gunnsie »

LOL... good point Dave.
Doris - 1972 Brazillian 15 Window Kombi
type21f
SSVC Member
SSVC Member
Posts: 15640
Joined: Tue May 29, 2007 12:55 pm
Location: West Yorkshire

Re: Speedo/Odometer Not Working - MOT Due

Post by type21f »

NS I think!
G
1965 Type21f
Westfalia Hamburg Type155i 003 viewtopic.php?f=8&t=64012
1965 Devon Caravette, L360 L289 Hammock, Tent, M W Pop
Image
Peebles 1964 Devon Caravette Gentlux Pop
User avatar
Gunnsie
SSVC Member
SSVC Member
Posts: 232
Joined: Mon Feb 09, 2015 1:04 pm
Location: Rainham, Kent

Re: Speedo/Odometer Not Working - MOT Due

Post by Gunnsie »

LHD Bus.... I think from memory it's the one under the drivers seat.
Last edited by Gunnsie on Wed May 24, 2017 11:45 am, edited 1 time in total.
Doris - 1972 Brazillian 15 Window Kombi
malum
SSVC Member
SSVC Member
Posts: 558
Joined: Fri Jul 22, 2011 7:12 pm
Location: West Sussex

Re: Speedo/Odometer Not Working - MOT Due

Post by malum »

Mine didn't work (Tacho and odometer) for three years and never failed an MOT. Whether or not it should have is another matter!
I'd check the back of the speedo as well, make sure it's screwed in. Might be an easy fix
User avatar
Gunnsie
SSVC Member
SSVC Member
Posts: 232
Joined: Mon Feb 09, 2015 1:04 pm
Location: Rainham, Kent

Re: Speedo/Odometer Not Working - MOT Due

Post by Gunnsie »

That's good to know thanks Malum
Doris - 1972 Brazillian 15 Window Kombi
flatbeat
SSVC Member
SSVC Member
Posts: 1896
Joined: Thu Oct 04, 2007 4:06 pm
Location: Gloucester

Re: Speedo/Odometer Not Working - MOT Due

Post by flatbeat »

Not an MOT failure...when I told my tester not working he said doesn't matter....and since they don't road test anymore not really any chance of them noticing...?
Packed a few belongings and headed out to Pirates Cove. In my buddy’s old grey Kombi we rolled until the gas got low.....

1965 11 Window aka 'Rustina'.
1961 Beetle.
User avatar
Gunnsie
SSVC Member
SSVC Member
Posts: 232
Joined: Mon Feb 09, 2015 1:04 pm
Location: Rainham, Kent

Re: Speedo/Odometer Not Working - MOT Due

Post by Gunnsie »

Hi All,

I have finally had time to get the bus out and have a look at the hub and behind the speedo and everything looks fine. I had a fiddle around with the cable behind the speedo and it feels like its attached well...... so I still have no idea why the speedo isn't working. :roll:
20170529_170551_resized.jpg
20170529_170436_resized.jpg
20170529_170620_resized.jpg
Anyone else got anymore ideas at all?

Cheers.
Last edited by Gunnsie on Tue May 30, 2017 8:44 am, edited 1 time in total.
Doris - 1972 Brazillian 15 Window Kombi
type21f
SSVC Member
SSVC Member
Posts: 15640
Joined: Tue May 29, 2007 12:55 pm
Location: West Yorkshire

Re: Speedo/Odometer Not Working - MOT Due

Post by type21f »

So...
Last check is to unscrew the end off the back of the speedo and position it so someone else can check/ see (whilst you are driving!) at the open end that the inner is actually turning so should be driving the speedo round. It should be OK.. but best to check before you seek to replace or repair..

I had this one repaired by Thorsten because the inner drive was chewed.
Mine on left.. replaced by item in right.


Image
1965 Type21f
Westfalia Hamburg Type155i 003 viewtopic.php?f=8&t=64012
1965 Devon Caravette, L360 L289 Hammock, Tent, M W Pop
Image
Peebles 1964 Devon Caravette Gentlux Pop
User avatar
Gunnsie
SSVC Member
SSVC Member
Posts: 232
Joined: Mon Feb 09, 2015 1:04 pm
Location: Rainham, Kent

Re: Speedo/Odometer Not Working - MOT Due

Post by Gunnsie »

type21f wrote:So...
Last check is to unscrew the end off the back of the speedo and position it so someone else can check/ see (whilst you are driving!) at the open end that the inner is actually turning so should be driving the speedo round. It should be OK.. but best to check before you seek to replace or repair..

I had this one repaired by Thorsten because the inner drive was chewed.
Mine on left.. replaced by item in right.


Image
Thanks very much.... is it easy to disconnect this from the back of the speedo?
Doris - 1972 Brazillian 15 Window Kombi
Post Reply