Test running engine outside bus

Post Reply
User avatar

Topic Author
Haycoxs
Registered user
Posts: 1107
Joined: Sun Jan 28, 2007 4:14 pm
Location: Walsall

Test running engine outside bus

Post by Haycoxs » Sun Aug 30, 2015 5:15 pm

Hi
I'd like to test run my engine before fitting it to the bus as it's been built by me from a Type 4 longblock and I'd like to find any weaknesses/leaks before it goes in.
Has anyone done this and what do I need to do?
Anyone got a test set up (electrics) local to west mids?
Do u need to fit exhaust headers?
Do I need a proper engine stand?
So many questions - any help would be appreciated
Ta
Steve
I've always been in the sh*t, it's just the level that changes!

User avatar

richandsue
SSVC Member
SSVC Member
Posts: 459
Joined: Tue Mar 31, 2009 8:52 pm
Location: Nottingham

Re: Test running engine outside bus

Post by richandsue » Sun Aug 30, 2015 8:20 pm

you will need the exhaust fitting as it would not run smoothly enough. be loud as well. only electrics you would need is a 12v to a starter motor on a bell house fitted over flywheel, earth to engine, 12v to coil, small tank of fuel, and then just touch a wire from small terminal on starter to the positive feed, energising the solenoid and it should run. if you have the timing set up ok.

User avatar

richandsue
SSVC Member
SSVC Member
Posts: 459
Joined: Tue Mar 31, 2009 8:52 pm
Location: Nottingham

Re: Test running engine outside bus

Post by richandsue » Sun Aug 30, 2015 8:23 pm

ps forgot to mention. as for a stand . have done it before with engine on the floor on a small trolley, does not move much, about the same as if it were in a bus :cheers:

User avatar

DoubleD
SSVC Member
SSVC Member
Posts: 821
Joined: Wed Dec 13, 2006 11:00 pm
Location: North Staffs

Re: Test running engine outside bus

Post by DoubleD » Sun Aug 30, 2015 11:00 pm

I have a bell housing you can borrow if you need one.

User avatar

Topic Author
Haycoxs
Registered user
Posts: 1107
Joined: Sun Jan 28, 2007 4:14 pm
Location: Walsall

Re: Test running engine outside bus

Post by Haycoxs » Mon Aug 31, 2015 10:11 am

Thanks DoubleD - I have one but it's catching on the teeth of the flywheel at the mo - need to clearance it a little.
Thanks for the info Rich - was worried it might torque move when started.
What's the best way to wire oil pressure warning light - just a bulb to earth?
I've always been in the sh*t, it's just the level that changes!

User avatar

richandsue
SSVC Member
SSVC Member
Posts: 459
Joined: Tue Mar 31, 2009 8:52 pm
Location: Nottingham

Re: Test running engine outside bus

Post by richandsue » Tue Sep 01, 2015 5:11 pm

i believe if you connect a positive to a bulb and then to the pressure switch. the light should come on. then when engine reaches pressure it will go out. not tried this but think thats how it works. :cheers:

User avatar

211vanman
SSVC Member
SSVC Member
Posts: 1440
Joined: Wed Mar 03, 2004 10:52 pm
Location: MidlandSplitBusMeet

Re: Test running engine outside bus

Post by 211vanman » Tue Sep 01, 2015 7:07 pm

Image
[img]http://i67.photobucket.com/albums/h303/ ... 9d2b84.jpg[/img]

Family bucket please !!!

User avatar

Topic Author
Haycoxs
Registered user
Posts: 1107
Joined: Sun Jan 28, 2007 4:14 pm
Location: Walsall

Re: Test running engine outside bus

Post by Haycoxs » Sat Sep 05, 2015 11:01 pm

Thanks all - getting there
I've always been in the sh*t, it's just the level that changes!

Post Reply